Nic tak łatwo i przyjemnie nie łączy jak kuchnia, kiedy wspólnie gotujemy i kiedy razem spożywamy posiłek, poznając smak i drugiego człowieka przy stole.
Dziś w Lidzbarku Warmińskim na naszym festynie kulinarnym „Zamkowe smaki” mogliśmy poznać historię, wspaniałych ludzi i rekonstruktorów, którzy przygotowali dla nas festiwal doznań kulinarnych, a byli to:
Towarzystwo Naukowe Pruthenia,
Konwent Świętego Piotra w Olsztynku
Archeoconcept Małgorzata Krasna-Korycińska,
Wileński Muszkieterski Pułk
Garncarnia — Paweł Szymański.
25 litrów zupy cebulowej zniknęło w pół godziny. Z żołnierskich kotłów wydobyto 180 porcji solianki oraz kaszy z mięsem i blisko pięć kilogramów smalcu rozsmarowanego na domowym pieczonym chlebie. To tylko część przysmaków, wśród których były także podpłomyki na różne sposoby, musztarda owocowa, jajecznica po wołyńsku na winie, bliny i wiele innych.
Festyn przygotowaliśmy, zapowiadając już dziś wystawę kuchni zamkowej, którą otworzymy w marcu przyszłego roku w ramach projektu "Konserwacja i restauracja XIV-wiecznego zamku w Lidzbarku Warmińskim – perły architektury gotyckiej w Polsce – III etap” dofinansowanego z funduszy otrzymanych z Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG, ze środków budżetu państwa oraz współfinansowana ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.
Fot. Grzegorz Kumorowicz
Towarzystwo Naukowe Pruthenia,
Konwent Świętego Piotra w Olsztynku
Archeoconcept Małgorzata Krasna-Korycińska,
Wileński Muszkieterski Pułk
Garncarnia — Paweł Szymański.
25 litrów zupy cebulowej zniknęło w pół godziny. Z żołnierskich kotłów wydobyto 180 porcji solianki oraz kaszy z mięsem i blisko pięć kilogramów smalcu rozsmarowanego na domowym pieczonym chlebie. To tylko część przysmaków, wśród których były także podpłomyki na różne sposoby, musztarda owocowa, jajecznica po wołyńsku na winie, bliny i wiele innych.
Festyn przygotowaliśmy, zapowiadając już dziś wystawę kuchni zamkowej, którą otworzymy w marcu przyszłego roku w ramach projektu "Konserwacja i restauracja XIV-wiecznego zamku w Lidzbarku Warmińskim – perły architektury gotyckiej w Polsce – III etap” dofinansowanego z funduszy otrzymanych z Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy EOG, ze środków budżetu państwa oraz współfinansowana ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.
Fot. Grzegorz Kumorowicz