#PokazNabytkówMWiM
Butelka do alkoholu czworokątna, ciemnozielona, z uwypuklonym symbolem gwiazdy Dawida w okręgu i ryby, z napisem „Der Lachs”. Dobrze zachowana, ozdobna etykieta, w tłumaczeniu; „Najlepszy likier gorzki żołądkowy”, 38 Vol.%. Alkohol wyprodukowano w fabryce octu i likierów w „Winkler Bischofsburg”, w Biskupcu.
Znaleziona podczas badań architektonicznych dawnych sanitariatów sierocińca św. Jerzego funkcjonującego w zamku, w latach 1859-1932. Zabytek został odkryty na dnie głębokiego szybu budowlanego wykorzystywanego w czasie prac remontowych prowadzonych w zamku w 1 ćwierci XX wieku.
Fabryka octów i likierów w Biskupcu (Bischofsburg, Essig- und Likörfabrik Winkler), stała na miejscu biskupiego, później miejskiego młyna. Nieznana jest data rozpoczęcia oraz zakończenia działalności firmy, ani zakres jej produkcji.
Butelka produkowana była przez firmę „Der Lachs” do słynnego gdańskiego likieru „Goldwasser” i najprawdopodobniej sprzedawana też do innych wytwórni, w tym konkretnym przypadku do fabryki w Biskupcu.
Znaleziona podczas badań architektonicznych dawnych sanitariatów sierocińca św. Jerzego funkcjonującego w zamku, w latach 1859-1932. Zabytek został odkryty na dnie głębokiego szybu budowlanego wykorzystywanego w czasie prac remontowych prowadzonych w zamku w 1 ćwierci XX wieku.
Fabryka octów i likierów w Biskupcu (Bischofsburg, Essig- und Likörfabrik Winkler), stała na miejscu biskupiego, później miejskiego młyna. Nieznana jest data rozpoczęcia oraz zakończenia działalności firmy, ani zakres jej produkcji.
Butelka produkowana była przez firmę „Der Lachs” do słynnego gdańskiego likieru „Goldwasser” i najprawdopodobniej sprzedawana też do innych wytwórni, w tym konkretnym przypadku do fabryki w Biskupcu.