Olsztyn,19 sierpnia 2017 r.
Festiwal „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla” to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Region warmińsko-mazurski posiada bowiem w swojej ofercie dobrze prosperującą sieć producentów takiej żywności, co podnosi naszą konkurencyjność i atrakcyjność turystyczną.
Festiwal, który odbędzie się 19 sierpnia w Olsztynie ma za zadanie promować tę ideę wśród mieszkańców regionu oraz odwiedzających nasz region turystów. Jego celem jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami, którzy wachlarz swoich wyrobów zaprezentują w sobotę na terenie przedzamcza w Olsztynie.
Dziedzictwo Kulinarne daje wiedzę o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności, o ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu. To właśnie jakość produktu, bogaty, niepowtarzalny smak, zapach, wygląd i tradycyjne receptury są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów. W tej dziedzinie warto wrócić do korzeni i rozwijać przetwórstwo żywności na małą, lokalną skalę w oparciu o świeże surowce, które na nasz stół trafią bezpośrednio z przysłowiowego „pola”.
Festiwal to połączenie prezentacji produktów żywnościowych z warsztatami i pokazami kulinarnymi, których efekty zaprezentowane będą szerokiej publiczności. Miłośnicy tradycyjnej, regionalnej kuchni będą mogli w sobotę 19 sierpnia uczestniczyć w degustacji potraw. Na stoiskach ustawionych wokół zamku producenci zaprezentują tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego, pieczywo, musztardy, zioła oraz herbaty.
Festiwal, który odbędzie się 19 sierpnia w Olsztynie ma za zadanie promować tę ideę wśród mieszkańców regionu oraz odwiedzających nasz region turystów. Jego celem jest również wskazanie powiązania pomiędzy producentami, którzy wachlarz swoich wyrobów zaprezentują w sobotę na terenie przedzamcza w Olsztynie.
Dziedzictwo Kulinarne daje wiedzę o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności, o ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu. To właśnie jakość produktu, bogaty, niepowtarzalny smak, zapach, wygląd i tradycyjne receptury są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów. W tej dziedzinie warto wrócić do korzeni i rozwijać przetwórstwo żywności na małą, lokalną skalę w oparciu o świeże surowce, które na nasz stół trafią bezpośrednio z przysłowiowego „pola”.
Festiwal to połączenie prezentacji produktów żywnościowych z warsztatami i pokazami kulinarnymi, których efekty zaprezentowane będą szerokiej publiczności. Miłośnicy tradycyjnej, regionalnej kuchni będą mogli w sobotę 19 sierpnia uczestniczyć w degustacji potraw. Na stoiskach ustawionych wokół zamku producenci zaprezentują tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego, pieczywo, musztardy, zioła oraz herbaty.