Wspólny cykl Muzeum Warmii i Mazur oraz "Gazety Olsztyńskiej", w którym prezentujemy interesujące zabytki.
Dwojaki.
Tradycyjne naczynie polewane, złożone z dwóch identycznych naczyń połączonych uchwytem. Stosowano polewy w różnych barwach i odcieniach, często zdobiona prostymi lub falistymi szlaczkami. Dwojaki przeznaczone były do noszenia dwudaniowych posiłków ludziom pracującym w polu – np. w jednym naczyniu: ziemniaki, mięso, kaszę – w drugim maślanka, żur. Z góry przykrywano je drewnianą deszczułką.
Dwojaki można oglądać na ekspozycji stałej w Muzeum Mazurskim w Szczytnie oraz w olsztyńskim zamku na wystawie Warmia Marii Zientary-Malewskiej.
Tradycyjne naczynie polewane, złożone z dwóch identycznych naczyń połączonych uchwytem. Stosowano polewy w różnych barwach i odcieniach, często zdobiona prostymi lub falistymi szlaczkami. Dwojaki przeznaczone były do noszenia dwudaniowych posiłków ludziom pracującym w polu – np. w jednym naczyniu: ziemniaki, mięso, kaszę – w drugim maślanka, żur. Z góry przykrywano je drewnianą deszczułką.
Dwojaki można oglądać na ekspozycji stałej w Muzeum Mazurskim w Szczytnie oraz w olsztyńskim zamku na wystawie Warmia Marii Zientary-Malewskiej.