Podczas dni otwartych dla seniorów (akcji 60+ Kultura), 27 września 2015 roku, goście ze stowarzyszenia „Biały Kruk Gotyku” i Stowarzyszenia Emerytów i Rencistów z Dobrego Miasta wysłuchali opowieści o zwyczajach związanych z jedzeniem w lidzbarskim zamku. Cenne informacje na ten temat zostały zawarte w „Ordinatio castri” – „Porządku domu”, ustalonym w czasach biskupa Mikołaja Tungena z drugiej połowy XV wieku. Stąd właśnie wiemy, że o godzinie 10.00 jadano parandium, a 16.00 caena – późny obiad.
Michał Fox, sekretarz biskupa Ignacego Krasickiego w „Dyariuszu z Heilsberga”, kronice z lat 1790-1792, zawarł wiele interesujących wiadomości o menu na lidzbarskich stołach zamkowych – z ostrygami, szczupakami, mięsnymi pieczeniami, słynnymi wetami owocowymi i bogactwem drogich alkoholi. W rolę Michała Foksa wcielił się Tadeusz Krenc ze stowarzyszenia Biały Kruk.
Michał Fox, sekretarz biskupa Ignacego Krasickiego w „Dyariuszu z Heilsberga”, kronice z lat 1790-1792, zawarł wiele interesujących wiadomości o menu na lidzbarskich stołach zamkowych – z ostrygami, szczupakami, mięsnymi pieczeniami, słynnymi wetami owocowymi i bogactwem drogich alkoholi. W rolę Michała Foksa wcielił się Tadeusz Krenc ze stowarzyszenia Biały Kruk.