Prof. dr hab.Halina Kozłowska, Żywność pochodzenia roślinnego źródłem związków bioaktywnych.
Żywność obok składników niezbędnych do prawidłowego utrzymania organizmu w zdrowiu, zawiera także związki, których obecność w pożywieniu jest zalecana z uwagi na ich pozytywne fizjologiczne funkcje. Związki te budzą ogromne zainteresowanie, gdyż mogą zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym (niektóre nowotwory, choroby serca, osteoporoza i in.) oraz opóźniać proces starzenia. Do szczególnie bogatej w te związki żywności można zaliczyć surowce i produkty pochodzenia roślinnego.Prof. dr hab.Halina Kozłowskajest absolwentką Wyższej Szkoły Ekonomicznej (Wydział Towaroznawstwa) w Poznaniu oraz Wyższej Szkoły Rolniczej (Wydział Technologii Żywności) w Olsztynie. Habilitację oraz tytuły profesora nadzwyczajnego i zwyczajnego uzyskała pracując w uczelni olsztyńskiej. Od powstania (1988) w Olsztynie placówki Polskiej Akademii Nauk, obecnie Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, jest w nim zatrudniona i kontynuuje badania skierowane na poznanie związków bioaktywnych o właściwościach pro-zdrowotnych występujących w surowcach i produktach pochodzenia roślinnego. Wynikiem prowadzonych badań jest autorstwo lub współautorstwo ponad 300 oryginalnych prac naukowych oraz dwóch książek poświęconych chemii i technologii żywności pochodzenia roślinnego.
Prof. dr hab.Halina Kozłowska jest koordynatorem naukowym badań z zakresu wpływu żywności na zdrowie, realizowanych w Oddziale Nauki o Żywności w ramach Centrum Doskonałości - projektu finansowanego przez Unię Europejską.
25 marca 2003 r.,
Sale Kopernikowskie zamku olsztyńskiego.
Prof. dr hab.Halina Kozłowska jest koordynatorem naukowym badań z zakresu wpływu żywności na zdrowie, realizowanych w Oddziale Nauki o Żywności w ramach Centrum Doskonałości - projektu finansowanego przez Unię Europejską.
25 marca 2003 r.,
Sale Kopernikowskie zamku olsztyńskiego.