Prof. dr hab.Stefan Smoczyński, Żywność – zagrożenia i ryzyko wyboru konsumenta.
Żywność, obok wody i powietrza, stała się nośnikiem substancji chemicznych, które zagrażają zdrowiu człowieka. Źródłem zagrożenia chemicznego za pośrednictwem żywości jest głównie środowisko, ale również mikroorganizmy, procesy technologiczne i kulinarne. Zagrożenie wiąże się także z naturalnymi związkami szkodliwymi występującymi w surowcach roślinnych i zwierzęcych i nowo poznanymi szkodliwymi cząsteczkami białka – prionami. Nie do końca znane są też implikacje zdrowotne związane z żywnością modyfikowaną genetycznie. Wymienione zagrożenia bezpieczeństwa żywności mogą występować jednocześnie, zwiększając narażenie konsumentów. Sytuacja ta wymaga naukowego szacowania ryzyka wystąpienia negatywnych skutków zdrowotnych oraz ryzyka (akceptowanego) wyboru przez konsumenta.
Prof. dr hab. inż.Stefan Smoczyński ukończył studia na Wydziale Mleczarskim Wyższej Szkoły Rolniczej w Olsztynie. Tytuł profesora nauk technicznych uzyskał w roku 1987. W latach 1981- 1990 pełnił funkcję Prodziekana i Dziekana Wydziału Technologii Żywności, a prorektora ds. rozwoju uczelni od 1990 do 1996 roku. Później – do roku 1999– był rektorem Akademii Rolniczo – Technicznej w Olsztynie. Organizator i od 1983 roku kierownik Zakładu Higieny Żywności i Żywienia. Od roku 1998 dyrektor Instytutu Towaroznawstwa i Kształtowania Jakości Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Jest członkiem Rady Naukowej Instytutu Danona oraz Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badania Żywności PAN. Przez wiele kadencji jest członkiem Komitetu Technologii i Chemii Żywności oraz Komitetu Żywienia Człowieka PAN.
17 grudnia 2002 r.
Sale Kopernikowskie zamku olsztyńskiego.
Prof. dr hab. inż.Stefan Smoczyński ukończył studia na Wydziale Mleczarskim Wyższej Szkoły Rolniczej w Olsztynie. Tytuł profesora nauk technicznych uzyskał w roku 1987. W latach 1981- 1990 pełnił funkcję Prodziekana i Dziekana Wydziału Technologii Żywności, a prorektora ds. rozwoju uczelni od 1990 do 1996 roku. Później – do roku 1999– był rektorem Akademii Rolniczo – Technicznej w Olsztynie. Organizator i od 1983 roku kierownik Zakładu Higieny Żywności i Żywienia. Od roku 1998 dyrektor Instytutu Towaroznawstwa i Kształtowania Jakości Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Jest członkiem Rady Naukowej Instytutu Danona oraz Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badania Żywności PAN. Przez wiele kadencji jest członkiem Komitetu Technologii i Chemii Żywności oraz Komitetu Żywienia Człowieka PAN.
17 grudnia 2002 r.
Sale Kopernikowskie zamku olsztyńskiego.