Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla.
W sobotę olsztyński zamek gościł Festiwal Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla. Przez cały dzień na dziedzińcu zamkowym można było zagustować w zupach, pierogach, gulaszach, potrwach ziemniaczanych i wędlinach. Chętnych do łechtania podniebieni było mnóstwo, podobnie jak do zakupów zdrowych, smacznych, pozbawionych chińszczyzny dań regionalnych.
Wspaniałą wisieńką na torcie były opowieści dr Grzegorza Russaka, który bezpardonowo rozprawiał się z mitami dotyczącymi kuchni, podawał sposób na zdrową dietę (znali go nasi przodkowie - dwa dni postne w tygodniu), opowiadał o podkuwaniu gęsi idących do Gdańska i klarowaniu masła.
Smakoszom przygrywał zespół "Druga Zmiana", a dzieci mogły spróbować sił w warsztatach plastycznych tworząc różne stwory z... warzyw.
Jak to przy okazji dobrej kuchni bywa, zamek stał się miejscem rozmów o zdrowiu, kulturze i tradycji.
sm