Warsztaty bałtyjskie

2013-01-07 00:00:00 (ost. akt: 2015-04-02 12:55:30)

21 lutego, czwartek, godz. 17.00, Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie.

Warsztaty bałtyjskie
dr hab. Marek Radoch
Czy Krzyżacy jadali cukierki anyżowe? Kilka uwag o słodyczach na stole zakonnym.
W literaturze polskiej istnieje pogląd, że cukierki anyżowe były przysmakiem dostojników zakonnych. Czy rzeczywiście tak było? Czy słowo"confectus" oznaczało leczniczy cukierek? Polscy badacze opierali się przede wszystkim na księdze podskarbiego malborskiego, gdzie obok wydatków na anysconfect (karmelki anyżkowe?), były także wydatki na kubebenconfect, cardemomenconfect, coryanderconfect i kanelconfect. Inaczej tękwestię przedstawiają dwie najstarsze niemieckie księgi konfektowe, do tej pory nieznane polskim badaczom. Ciekawą sprawą jest również zastosowaniu kulinarne i lecznicze anyżu w średniowieczu.

Kalendarium

« środa, 20 października 2021 »
Pn Wt Śr Czw Pt So N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Zobacz pełne kalendarium »

Samorzad Wojewodztwa

Poznaj lepiej nasz region:

facebook youtube

środa 20 Października
  • Kwartalnik IV/2021
  • Konserwacja i restauracja XIV-wiecznego zamku w Lidzbarku Warmińskim – perły architektury gotyckiej w Polsce – III etap
  • 90-lecie polskich szkół na Warmii i Mazurach
  • Oferta najmu sal
  • Film promocyjny Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
  • Katalog on-line biblioteki Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
  • Doposażenie pracowni edukacyjnych Muzeum Przyrody - baner
  • Strona projektu:
  • Centrum Spotkań Europejskich