Warsztaty bałtyjskie

2013-01-07 00:00:00 (ost. akt: 2015-04-02 12:55:30)

21 lutego, czwartek, godz. 17.00, Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie.

Warsztaty bałtyjskie
dr hab. Marek Radoch
Czy Krzyżacy jadali cukierki anyżowe? Kilka uwag o słodyczach na stole zakonnym.
W literaturze polskiej istnieje pogląd, że cukierki anyżowe były przysmakiem dostojników zakonnych. Czy rzeczywiście tak było? Czy słowo"confectus" oznaczało leczniczy cukierek? Polscy badacze opierali się przede wszystkim na księdze podskarbiego malborskiego, gdzie obok wydatków na anysconfect (karmelki anyżkowe?), były także wydatki na kubebenconfect, cardemomenconfect, coryanderconfect i kanelconfect. Inaczej tękwestię przedstawiają dwie najstarsze niemieckie księgi konfektowe, do tej pory nieznane polskim badaczom. Ciekawą sprawą jest również zastosowaniu kulinarne i lecznicze anyżu w średniowieczu.

Kalendarium

« sobota, 22 lutego 2025 »
Pn Wt Śr Czw Pt So N
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Zobacz pełne kalendarium »

Samorzad Wojewodztwa

Poznaj lepiej nasz region:

facebook youtube

sobota 22 Lutego
  • Mikołaj Kopernik – Gra
  • Stowarzyszenie Miłośników Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
  • Partnerzy Muzeum Warmii i Mazur
  • Konserwacja i restauracja XIV-wiecznego zamku w Lidzbarku Warmińskim – perły architektury gotyckiej w Polsce – III etap
  • Logo roku Mikołaja Kopernika
  • Oferta najmu sal
  • Katalog on-line biblioteki Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
  • Centrum Spotkań Europejskich
  • Strona projektu:
  • Standardy ochrony małoletnich