Wspólny cykl Muzeum Warmii i Mazur oraz "Gazety Olsztyńskiej", w którym prezentujemy interesujące zabytki.
Prezentowane żeliwne urządzenie pochodzi z początku XX wieku z miejscowości Stare Kawkowo. Składa się z dwóch płaskich, okrągłych form połączonych ze sobą zawiasami. Zarówno dolna, jak i górna część zawierają 5 wgłębień w kształcie serca. Zewnętrzna wypustka tworzy fajerkę, dzięki której całość waflownicy można było umieścić bezpośrednio nad paleniskiem. Na pokrywie od strony zewnętrznej widnieje mało czytelny napis w języku niemieckim, będący prawdopodobnie przepisem na ten przysmak. Ciasto przyrządzano z mąki pszennej, jajek, cukru, soli, mleka i oleju. Konsystencja musiała być rzadsza od naleśnikowego. Z dwóch stron znajdują się uchwyty do otwierania. Dobrze nagrzaną formę otwierano, smarowano olejem lub kawałkiem słoniny i wlewano ciasto, dokładnie rozprowadzając je na całej powierzchni. Po paru chwilach można było zajadać się pięknie wypieczonymi i chrupiącymi waflami w kształcie serc.