Wspólny cykl Muzeum Warmii i Mazur oraz "Gazety Olsztyńskiej", w którym prezentujemy interesujące zabytki.
Tabaka to nic innego jak sproszkowany tytoń, często wzbogacony kompozycjami aromatyzującymi. Wiek XVII został szumnie nazwany wiekiem tabaki, ze względu na ogromną popularność tego wyrobu na świecie. Tabace, od początków jej istnienia w Europie przypisywano właściwości lecznicze. Używana była jako lek na uciążliwe bóle głowy, ból zębów, katar czy owrzodzenia. Do Polski zażywanie tabaki zawitało na początku XVII wieku, prawdopodobnie z Francji. W XIX wieku i na początku XX wieku tabaka była ulubioną używką Warmiaków. Tabakę kupowano w dużych, przypominających wazę do zupy naczyniach. Każdy mężczyzna wychodząc z domu odsypywał odpowiednią porcję do tabakierki i nosił ją w kieszeni, a w domu miał spory jej zapas. Prezentowany dziś obiekt do przechowywania tabaki, to kamionkowe naczynie w kolorze szaro-brązowym, z okrągłą pokrywką i uchwytem. Pochodzi z początku XX wieku z miejscowości Woryty k/Gietrzwałdu.