Wspólny cykl Muzeum Warmii i Mazur oraz "Gazety Olsztyńskiej", w którym prezentujemy interesujące zabytki.
Prezentowany obiekt to pochodzący z XIX w. moździerz z tłuczkiem, o formie dzwonkowatej, zdobiony po stronie zewnętrznej. Na tłuczku widoczne są dwie spłaszczone kulki, po bokach uchwyty do trzymania. Wykonany został z mosiądzu techniką odlewu. Jest to dar Piotra Jasińskiego z Ostródy.
Dawniej, naczynie to było najczęściej wykonywane z kamienia (tak samo jak tłuczek), służyło ono do dokładnego rozdrabniania niewielkich ilości różnych substancji, aby otrzymać je w postaci sproszkowanej, bez grudek. Praca polegała na rozgniataniu i ucieraniu substancji tłuczkiem. Niewskazane zaś były uderzenia, ze względu na kruchość tłuczka oraz ryzyko wysypania się zawartości z naczynia. Część robocza tłuczka była zaokrąglona, aby dokładnie stykać się z dnem moździerza pod różnymi kątami. W moździerzu ucierano zioła, rozgniatano przyprawy, różnorodne produkty spożywcze, ale także chemikalia. Ze względu na te ostatnie, moździerz uważany był za naczynie apteczne.
Współcześnie moździerze produkowane są z wysokiej jakości ceramiki, nadają się do przechowywania w lodówkach i zamrażarkach, dzięki nim z każdej przyprawy można wydobyć znacznie więcej smaku i aromatu.
Często też wykonane są z wysokiej jakości drewna, pięknie rzeźbione, mogą być nie tylko użytecznym przedmiotem, ale również doskonałą ozdobą kuchni.