Tegoroczna 26. edycja Jarmarku Mazurskiego kultywującego bogate tradycje mazurskiego rzemiosła, sztuki ludowej i folkloru odbędzie się jak co roku w wyjątkowej scenerii dziedzińca Ratusza Miejskiego oraz Zamku Krzyżackiego w Szczytnie.
W otwartej formule jarmarku udział wezmą twórcy ludowi nie tylko z Mazur, ale również z regionów ościennych: Warmii, Kurpi, Podlasia i Mazowsza. W duchu wieloletniej tradycji nie zabraknie również polskich zespołów z dawnych Kresów. Szczególnym gościem tegorocznej edycji będzie Kapela Dworska z Mejszagoły (Litwa) - zaproszona dzięki współpracy z Muzeum Etnograficznym Wileńszczyzny w Niemenczynie.
W programie wydarzenia:
• pokazy dawnych rzemiosł, m.in. tkactwa i garncarstwa,
• zajęcia plastyczne dla dzieci prowadzone przez Pracownię „Kokorynka” - inspirowane mazurską symboliką,
• koncerty zespołów ludowych i folkowych.
Na scenie wystąpią m.in. szczycieńskie zespoły: Mazury, Wystek, Nadzieja oraz Krys, a także Zespół Śparogi z Olsztynka, Zespół Osnowa z Miejskiego Domu Kultury w Szczytnie oraz znana i lubiana Kapela Jędrka - braci Andrzeja i Janusza Ałajów.
Nieodłącznym elementem Jarmarku będą stoiska z regionalnym rękodziełem i tradycyjnymi wyrobami kulinarnymi: wędlinami, miodami, kwasem chlebowym, piwem kozicowym i wieloma innymi lokalnymi specjałami.
Wydarzenie realizowane dzięki wsparciu finansowemu Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Powiatu Szczycieńskiego, Gminy Miejskiej Szczytno oraz Mazurskiego Stowarzyszenia Regionalnego.
W programie wydarzenia:
• pokazy dawnych rzemiosł, m.in. tkactwa i garncarstwa,
• zajęcia plastyczne dla dzieci prowadzone przez Pracownię „Kokorynka” - inspirowane mazurską symboliką,
• koncerty zespołów ludowych i folkowych.
Na scenie wystąpią m.in. szczycieńskie zespoły: Mazury, Wystek, Nadzieja oraz Krys, a także Zespół Śparogi z Olsztynka, Zespół Osnowa z Miejskiego Domu Kultury w Szczytnie oraz znana i lubiana Kapela Jędrka - braci Andrzeja i Janusza Ałajów.
Nieodłącznym elementem Jarmarku będą stoiska z regionalnym rękodziełem i tradycyjnymi wyrobami kulinarnymi: wędlinami, miodami, kwasem chlebowym, piwem kozicowym i wieloma innymi lokalnymi specjałami.
Wydarzenie realizowane dzięki wsparciu finansowemu Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Powiatu Szczycieńskiego, Gminy Miejskiej Szczytno oraz Mazurskiego Stowarzyszenia Regionalnego.