Dzień Kawy

2021-09-13 10:16:49 (ost. akt: 2021-09-13 12:51:24)

#DzieńKawy 29 września

Filtr do kawy, lata 30-te XX wieku, Melitta, 9,5 x 8,2 cm, Niemcy

Filtr do kawy, lata 30-te XX wieku, Melitta, 9,5 x 8,2 cm, Niemcy

Kto z Was lubi zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku i w jej towarzystwie zaczyna swój dzień? Codziennie kusi nas intensywnym zapachem i bogatym smakiem, a do tego pobudzającymi właściwościami.

Jej historia zaczyna się w Etiopii i jest owiana wieloma mitami. Pierwsza kawiarnia powstała w XVI wieku w Stambule, a na początku XVII kawa została rozpowszechniona w Europie. Do Polski dotarła za sprawą Turków pod koniec XVII wieku i zagościła w naszych domach i biurach.

Kawa na ciepło, zimno, espresso, latte macchiato, flat white, cappucciono, mocha, caffe latte, espresso macchiato, cold brew, frappe i wiele innych - wybór jest szeroki, a wszystko zaczyna się od zaparzenia esencji, na ciepło lub zimno. O sposobach jej parzenia można napisać pracę naukową, gdyż wiedza jest rozległa. O czym może świadczyć chociażby wyodrębnienie zawodu kawiarza, choć dzisiaj popularniejsze zdaje się być włoskie określenie „barista”.

W zbiorach Działu Sztuki Dawnej i Rzemiosła Artystycznego posiadamy fajansowy filtr do kawy pochodzący z lat 30-tych XX wieku niemieckiej firmy Melitta.

Jest to rodzaj drippera, czyli niewielkiego urządzenia przypominającego stożkową filiżankę. Służy do zaparzania kawy metodą przelewową, przed rozpoczęciem parzenia w ceramicznym filtrze należy umieścić papierowy lub metalowy (drip). Dripper stawia się na filiżance i powoli zalewa kawę gorącym strumieniem wody.

Firma Melitta została założona w 1908 roku przez 35-letnią gospodynię domową Melittę Bentz, która opatentowała papierowy filtr do kawy. Jak doszło do rewolucyjnego odkrycia? Bentz pijąc kawę, nie mogła pogodzić się z tym, że ostatni łyk kawy zawierał sporą ilość fusów. Parząc kolejną wykorzystała kartkę papieru z zeszytu syna, którą położyła na podziurkowanym od spodu metalowym naczyniu. Obecnie Melitta to jedna z najbardziej rozpoznawalnych firm produkujących akcesoria i ekspresy do kawy.

Jesteście „kawoszami”, czy wolicie smak herbaty?

Ewelina Góra, Dział Sztuki Dawnej i Rzemiosła Artystycznego

Kalendarium

« sobota, 22 lutego 2025 »
Pn Wt Śr Czw Pt So N
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Zobacz pełne kalendarium »

Samorzad Wojewodztwa

Poznaj lepiej nasz region:

facebook youtube

sobota 22 Lutego
  • Mikołaj Kopernik – Gra
  • Stowarzyszenie Miłośników Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
  • Partnerzy Muzeum Warmii i Mazur
  • Konserwacja i restauracja XIV-wiecznego zamku w Lidzbarku Warmińskim – perły architektury gotyckiej w Polsce – III etap
  • Logo roku Mikołaja Kopernika
  • Oferta najmu sal
  • Katalog on-line biblioteki Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
  • Centrum Spotkań Europejskich
  • Strona projektu:
  • Standardy ochrony małoletnich