#DzieńKawy 29 września
Kto z Was lubi zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku i w jej towarzystwie zaczyna swój dzień? Codziennie kusi nas intensywnym zapachem i bogatym smakiem, a do tego pobudzającymi właściwościami.
Jej historia zaczyna się w Etiopii i jest owiana wieloma mitami. Pierwsza kawiarnia powstała w XVI wieku w Stambule, a na początku XVII kawa została rozpowszechniona w Europie. Do Polski dotarła za sprawą Turków pod koniec XVII wieku i zagościła w naszych domach i biurach.
Kawa na ciepło, zimno, espresso, latte macchiato, flat white, cappucciono, mocha, caffe latte, espresso macchiato, cold brew, frappe i wiele innych - wybór jest szeroki, a wszystko zaczyna się od zaparzenia esencji, na ciepło lub zimno. O sposobach jej parzenia można napisać pracę naukową, gdyż wiedza jest rozległa. O czym może świadczyć chociażby wyodrębnienie zawodu kawiarza, choć dzisiaj popularniejsze zdaje się być włoskie określenie „barista”.
W zbiorach Działu Sztuki Dawnej i Rzemiosła Artystycznego posiadamy fajansowy filtr do kawy pochodzący z lat 30-tych XX wieku niemieckiej firmy Melitta.
Jest to rodzaj drippera, czyli niewielkiego urządzenia przypominającego stożkową filiżankę. Służy do zaparzania kawy metodą przelewową, przed rozpoczęciem parzenia w ceramicznym filtrze należy umieścić papierowy lub metalowy (drip). Dripper stawia się na filiżance i powoli zalewa kawę gorącym strumieniem wody.
Firma Melitta została założona w 1908 roku przez 35-letnią gospodynię domową Melittę Bentz, która opatentowała papierowy filtr do kawy. Jak doszło do rewolucyjnego odkrycia? Bentz pijąc kawę, nie mogła pogodzić się z tym, że ostatni łyk kawy zawierał sporą ilość fusów. Parząc kolejną wykorzystała kartkę papieru z zeszytu syna, którą położyła na podziurkowanym od spodu metalowym naczyniu. Obecnie Melitta to jedna z najbardziej rozpoznawalnych firm produkujących akcesoria i ekspresy do kawy.
Jesteście „kawoszami”, czy wolicie smak herbaty?
Ewelina Góra, Dział Sztuki Dawnej i Rzemiosła Artystycznego
Jej historia zaczyna się w Etiopii i jest owiana wieloma mitami. Pierwsza kawiarnia powstała w XVI wieku w Stambule, a na początku XVII kawa została rozpowszechniona w Europie. Do Polski dotarła za sprawą Turków pod koniec XVII wieku i zagościła w naszych domach i biurach.
Kawa na ciepło, zimno, espresso, latte macchiato, flat white, cappucciono, mocha, caffe latte, espresso macchiato, cold brew, frappe i wiele innych - wybór jest szeroki, a wszystko zaczyna się od zaparzenia esencji, na ciepło lub zimno. O sposobach jej parzenia można napisać pracę naukową, gdyż wiedza jest rozległa. O czym może świadczyć chociażby wyodrębnienie zawodu kawiarza, choć dzisiaj popularniejsze zdaje się być włoskie określenie „barista”.
W zbiorach Działu Sztuki Dawnej i Rzemiosła Artystycznego posiadamy fajansowy filtr do kawy pochodzący z lat 30-tych XX wieku niemieckiej firmy Melitta.
Jest to rodzaj drippera, czyli niewielkiego urządzenia przypominającego stożkową filiżankę. Służy do zaparzania kawy metodą przelewową, przed rozpoczęciem parzenia w ceramicznym filtrze należy umieścić papierowy lub metalowy (drip). Dripper stawia się na filiżance i powoli zalewa kawę gorącym strumieniem wody.
Firma Melitta została założona w 1908 roku przez 35-letnią gospodynię domową Melittę Bentz, która opatentowała papierowy filtr do kawy. Jak doszło do rewolucyjnego odkrycia? Bentz pijąc kawę, nie mogła pogodzić się z tym, że ostatni łyk kawy zawierał sporą ilość fusów. Parząc kolejną wykorzystała kartkę papieru z zeszytu syna, którą położyła na podziurkowanym od spodu metalowym naczyniu. Obecnie Melitta to jedna z najbardziej rozpoznawalnych firm produkujących akcesoria i ekspresy do kawy.
Jesteście „kawoszami”, czy wolicie smak herbaty?
Ewelina Góra, Dział Sztuki Dawnej i Rzemiosła Artystycznego