prof. dr hab.Jadwiga Przała, Leptyna – hormon tkanki tłuszczowej; nowy sposób myślenia o otyłości.
Z najnowszych badań wynika, że tkanka tłuszczowa to nie tylko produkt łakomstwa, ale ważny narząd komunikujący się z resztą organizmu za pomocą wytwarzanych substancji. Przełomowym momentem było odkrycie hormonu leptyny, które zapoczątkowało nowy sposób myślenia o otyłości. Obecnie uważa się, że badając tkankę tłuszczową, można poznać nie tylko problem nadwagi, ale także cukrzycy, choroby niedokrwiennej serca, zaburzeń płodności i niektórych rodzajów nowotworów.Prof. dr hab.Jadwiga Przała jest nauczycielem akademickim na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Była organizatorem i dziekanem tego wydziału w latach 1997-2002.Zatrudniona w Akademii Rolniczo-Technicznej, a później na Uniwersytecie pełniła funkcje prodziekana Wydziału Zootechnicznego i dyrektora Instytutu Fizjologii Zwierząt (od 1988). Obecnie jest kierownikiem Katedry Fizjologii Zwierząt na Wydziale Biologii. Jest członkiem: Senatu akademickiego i przewodniczącą Senackiej Komisji Nauki, Rady Naukowej Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, Komitetu Biologii Rozrodu Zwierząt Polskiej Akademii Nauk. Autorka prac badawczych z zakresu erytropoezy i endokrynologii rozrodu. Recenzent projektów badawczych, rozpraw doktorskich oraz wniosków o nadanie stopnia i tytułu naukowego.Promotor trzech doktoratów Honoris Causa.
Słowo o prof. dr hab. Jadwidze Przała - prof. dr hab. Stanisław Okrasa.
23 listopada 2004 r.
Sale Kopernikowskie zamku olsztyńskiego.
Słowo o prof. dr hab. Jadwidze Przała - prof. dr hab. Stanisław Okrasa.
23 listopada 2004 r.
Sale Kopernikowskie zamku olsztyńskiego.