Pragniemy poinformować, że dla Państwa wygody używamy ciasteczek (ang. cookies) w celach świadczenia usługy. Korzystanie z portalu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki internetowej oznacza, że ciasteczka będą umieszczane w Twoim urządzeniu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Administratorem danych osobowych osób odwiedzających tę stronę jest Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie z siedzibą przy ulicy Zamkowej 2, 10-074 Olsztyn, NIP 739-020-01-75, REGON: 510989163,tel. (89) 527-95-96, email: sekretariat@muzeum.olsztyn.pl. Pozostałe informacje, o których mowa wart. 13 ust. 1 i 2 RODO znajdują się tutaj

Akceptuję

Wieczory zamkowe - cykl "Olsztyńscy uczeni"

2015-04-14 13:45:28 (ost. akt: 2016-03-16 09:39:15)

Prof. dr hab.Halina Kozłowska, Żywność pochodzenia roślinnego źródłem związków bioaktywnych.

Wieczory zamkowe - cykl Olsztyńscy uczeni
Żywność obok składników niezbędnych do prawidłowego utrzymania organizmu w zdrowiu, zawiera także związki, których obecność w pożywieniu jest zalecana z uwagi na ich pozytywne fizjologiczne funkcje. Związki te budzą ogromne zainteresowanie, gdyż mogą zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym (niektóre nowotwory, choroby serca, osteoporoza i in.) oraz opóźniać proces starzenia. Do szczególnie bogatej w te związki żywności można zaliczyć surowce i produkty pochodzenia roślinnego.Prof. dr hab.Halina Kozłowskajest absolwentką Wyższej Szkoły Ekonomicznej (Wydział Towaroznawstwa) w Poznaniu oraz Wyższej Szkoły Rolniczej (Wydział Technologii Żywności) w Olsztynie. Habilitację oraz tytuły profesora nadzwyczajnego i zwyczajnego uzyskała pracując w uczelni olsztyńskiej. Od powstania (1988) w Olsztynie placówki Polskiej Akademii Nauk, obecnie Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, jest w nim zatrudniona i kontynuuje badania skierowane na poznanie związków bioaktywnych o właściwościach pro-zdrowotnych występujących w surowcach i produktach pochodzenia roślinnego. Wynikiem prowadzonych badań jest autorstwo lub współautorstwo ponad 300 oryginalnych prac naukowych oraz dwóch książek poświęconych chemii i technologii żywności pochodzenia roślinnego.
Prof. dr hab.Halina Kozłowska jest koordynatorem naukowym badań z zakresu wpływu żywności na zdrowie, realizowanych w Oddziale Nauki o Żywności w ramach Centrum Doskonałości - projektu finansowanego przez Unię Europejską.
25 marca 2003 r.,
Sale Kopernikowskie zamku olsztyńskiego.

Kalendarium

« niedziela, 29 czerwca 2025 »
Pn Wt Śr Czw Pt So N
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Zobacz pełne kalendarium »

Samorzad Wojewodztwa

Poznaj lepiej nasz region:

facebook youtube

niedziela 29 Czerwca
  • Mikołaj Kopernik – Gra
  • Stowarzyszenie Miłośników Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
  • Partnerzy Muzeum Warmii i Mazur
  • Konserwacja i restauracja XIV-wiecznego zamku w Lidzbarku Warmińskim – perły architektury gotyckiej w Polsce – III etap
  • Logo roku Mikołaja Kopernika
  • Oferta najmu sal
  • Katalog on-line biblioteki Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie
  • Centrum Spotkań Europejskich
  • Strona projektu:
  • Standardy ochrony małoletnich