Wspólny cykl Muzeum Warmii i Mazur oraz "Gazety Olsztyńskiej", w którym prezentujemy interesujące zabytki.
Przed laty naczynia codziennego użytku, na pozór prostej budowy, w rękach zdolnego gospodarza, urastały do rangi dzieła sztuki. Tak właśnie było w przypadku foremki do wyciskania masła, z początku XX w. Wystrugana z drewna, była nieodłącznym elementem wiejskiego stołu. Maselniczka w kształcie okrągłej miseczki, ozdobiona wewnątrz rzeźbionym ornamentem roślinnym. Zewnątrz powierzchnia foremki jest gładka. Od spodu zakończona, niską, okrągłą podstawką. Taką foremkę przed napełnieniem, należało wymoczyć w zimnej wodzie i do mokrej nałożyć masło. Zabieg ten ułatwiał późniejsze wyjęcie produktu. Po zastygnięciu masła, naczynie odwracano żłobieniem do góry i ostrożnie opróżniano z zawartości. Dzięki takim formom, masło w każdym gospodarstwie miało swój unikalny kształt.
Ekspozycja w holu Muzeum, piątek – czwartek w godz. 9.00 – 17.00